Voikukka, vahvistava ja virkistävä voimakasvi

Voikukka, vahvistava ja virkistävä voimakasvi

March 18, 2020

Voikukka (Taraxacum officinale) on monelle raivostuttava rikkaruoho, mutta heti kun siihen tutustuu, muuttuu mieli nopeasti. Voikukka on vetreän makuinen ja monipuolisesti ruuanlaitossa käytettävä vihannes, jota on myös helppo kerätä isoja määriä kerralla. Vanha kansa on keksinyt rakkaalle voikukalle monta osuvaa kutsumanimeä: häkkivillapää, keltaukko, kultaharja, leijonanhammas, maitiainen, maitoheinä, munkinpää, pörhöpää, pörrinkäinen, pörröpää, siansilmä, syyläkukka, syyhykukka, sängynkastelija ja voiheinä.

voikukka

Voikukka ravintona

Voikukassa on moninkertaisesti enemmän ravinteita kuin muissa salaattikasveissa. Voikukan lehdissä on saantisuosituksiin nähden merkittäviä määriä  mm. kalsiumia ja rautaa sekä A-, K-, B-, C-, ja E-vitamiineja sekä karoteenia. Sata grammaa tuoreita villivoikukan lehtiä (noin lautasellinen) saattaa sisältää kasvupaikasta riippuen K-vitamiinia jopa 1067 % sekä A-vitamiinia 625 % suositellusta päivän tarpeesta. Keväällä ja loppukesällä valossa kasvaneissa kasveissa on eniten ravinteita.

Voikukkalajeja on yli 500. Tämän takia joillakin voikukilla on sahalaitaiset lehdet ja toisilla on sileämmät. Koko kasvi on syötävä – juuret, lehdet ja kukat. Nitraatteja voikukka sisältää vähemmän kuin viljellyt salaatit, sillä voikukka ei kerää nitraatteja itseensä. Nuoria ja sileälaitaisia lehtiä kannattaa syödä tuoreena salaateissa, smoothiessa, lisukkeena ja muutoin ruuanlaitossa pinaatin tavoin käytettynä. Vanhemmat ja terävälaitaiset lehdet maistuvat kitkerämmiltä. Voimakkaan makuiset lehdet voi piilottaa smoothieen tai pehmentää makua öljyn avulla. Kitkerä maku vihjaa antioksidanttien sekä C-vitamiinin suuremmasta pitoisuudesta. Voikukan lehdet sopivat erityisen hyvin detox-teeksi. Voikukan juuria voi myös käyttää lisukkeena keitoissa, padoissa, muhennoksissa, mausteena kaljaan tai muihin juomiin, kahvinkorvikkeena (sikuri), jauhettuna jauhojen jatkeena leivonnassa ja puuroissa. Kukista voi tehdä simaa, kaljaa ja viiniä tai niitä voi syödä sellaisenaan kiehautettuna tai hapatettuna.

Voikukka rohdoksena

Voikukan kerrotaan olevan kehoa monipuolisesti vahvistava ja virkistävä voimakasvi, jonka fenolihapot ja flavonoidit toimimat antioksidantteina. Voikukka on todellinen supervihannes, jonka lehdillä on virtsaneritystä ja ruuansulatusta edistävä vaikutus. Kasvin lehtien sisältämät tehoaineet glykosidit, apigeniini ja luteoliini saavat aikaan virtsanerityksen lisääntymisen. Sama vaikutus on voikukan suurella kaliumpitoisuudella. Voikukan aikaansaama nesteenpoisto kehosta ei kuitenkaan verota kehon kaliumvarastoja, mikä on etu moniin muihin nesteenpoistolääkkeisiin verrattuna. Jos omistat mehulingon, kannattaa voikukan lehdistä, nupuista ja juurista yhdessä muiden villivihannesten kanssa, valmistaa puhdistuskuurituoremehua. Sillä jos jollain herätellään keho kevääseen talven jäljiltä!

Keväisin ja syksyisin voikukka varastoi juuriinsa huomattavat määrät ravinteita ja tehoaineita. Voikukan juuri on tunnettu ruuanlaiton raaka-aineena ja kahvinkorvikkeena, mutta kansanperinteessä erityisesti se on tunnettu maksaa myrkyistä puhdistavana rohtona. Voikukan juuren kerrotaan vanhan kansan viisauksissa lisäävän sapeneritystä, edistävän ruuansulatusta ja vahvistavan maksaa. Voikukan juurella kerrotaan myös olevan tulehduksia ehkäisevä ja vastustuskykyä vahvistava vaikutus, ja sen kerrotaan alentavan veren sokeripitoisuutta ja kolesterolia sekä helpottavan useita naisten vaivoja.

Juuren terveysvaikutukset perustuvat paljolti sen sisältämiin karvasaineisiin. Vielä 1950-luvulla voikukan juuri kuuluikin hyvin perustellusti Suomen farmakopean rohdoksiin.

Juuria voit kuivata myöhempää käyttöä varten kasvikuivurissa tai uunissa. Pese juuret huolellisesti mullasta ja leikkaa noin 5mm x 5mm paloiksi. Juurille optimaalinen kuivauslämpötila on noin 40 astetta, eli hieman korkeampi mitä lehdille suositellaan. Jos kuivatat uunissa, aseta uunin lämpötila 50 asteeseen ja jätä uunin luukku raolleen. Juuret ovat valmiita, kun ne ovat kauttaaltaan kuivia. Säilö ilmatiiviiseen purkkiin tai pussiin, poissa valolta, kuivassa ja mielellään huoneenlämpöä hieman viileämmässä.

Muistathan, että juuret eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Lehden taas kuuluvat jokamiehenoikeuden piiriin, ja niitä voit kerätä huoletta.

voikukan juuri

Ihonhoidossa

Voikukkaa käytetään myös ihonhoidossa. Voikukka sopii erityisen hyvin rasvaisen, suurihuokoisen ja häiriintyneen ihon hoitoon, sillä voikukalla on ihoa puhdistavia ja kirkastavia ominaisuuksia. Voikukkaa käytetään kasvovesissä, ihoöljyissä, naamioissa, kasvohöyrytyksissä ja kylvyissä.

Jos et pysty itse kerätä voikukkaa, laadukkaat, suomalaiset, 100% kompostoituviin pusseihin pakatut METTÄ tuotteet: Voikukkarouhe ja Puhdistava Green Cleanse -yrttitee löytyvät esimerkiksi Ruohonjuuren myymälöistä ja verkkokaupasta ja Hyvinvoinnin Tavaratalosta.

Lähteet:

Kirja: Villiyrtit. Hyvinvointia kotikulmilta. Annika Hannus, Anna Nyman, Pauliina Toivanen, Aino Huotari, Nick Victorzon WSOY, 2017.

Kirja: Villivihannekset. Sinikka Piippo. Minerva Kustannus Oy, 2016.

Kirja: Hulluna Hortaan. Raija ja Jouko Kivimetsä. Mividata Oy, 3. painos 2016.

www.luontoportti.com

www.arktisetaromit.fi

www.yrttitarha.fi

Leave a comment!

Please note: comments must be approved before they are published.