Opi keräämään villiyrttejä!

Opi keräämään villiyrttejä!

March 22, 2018

Suomessa luonto on meitä hämmästyttävän lähellä - jopa kaupunkiympäristössä. Täällä jokamiehenoikeudet antavat meille ainutlaatuisen mahdollisuuden hyödyntää kenties maailman puhtaimpia ja maukkaimpia raaka-aineita suoraan lähiluontomme kätköistä. Ennen kuin arvaatkaan, retki metsään tai puistoon voi yltyä varsinaiseksi makumatkaksi. Maista piharatamon siemeniä ja ylläty! Kotipihasi pihlajan silmu sävähdyttää tutulla maullaan, mutta mikä se onkaan?

 

helsinki wildfoods lähiluonto pihlaja silmu villiruoka amaretto makuEi pelkkä yrttikirja

Kirjamme Villiyrtit – hyvinvointia kotikulmilta (WSOY) on loistava opas matkallesi uuteen kokonaisvaltaiseen harrastukseen, joka huoltaa mieltä ja kehoa. Esittelemme sinulle syötävien villiyrttien ja -vihannesten sekä rohdoskäyttöisten kasvien lisäksi erilaiset keruualueet, joten tiedät minne mennä poimimaan omat ilmaiset superfoodisi talteen.

Kirjassamme käydään läpi myös se, miten takaat turvallisen ja oikeaoppisen keräilyn oman kotikeittiösi tarpeisiin. Keruukalenterin avulla voit seurata suomalaista sesonkia ja hyödyntää antimet, kun ne ovat parhaimmillaan. Pysähdy hetkeen ja nauti siitä, mitä luonto sinulle juuri kulloinkin tarjoaa.

 

Unohdetut kansanperinteet

Kulttuuristamme löytyy useita kansanperinteitä, joissa villiyrttejä ja muita luonnonantimia on käytetty mitä mielikuvituksellisimmin tavoin. Tiedätkö esimerkiksi millaisia ominaisuuksia maitohorsmalla on Kantelettaren mukaan?

Isovanhemmillemme viholainen ja kärsäheinä ovat kenties tuttuja kasveja, mutta meidän sukupolvellemme tuoreita tuttavuuksia, joihin pikkuhiljaa tutustutaan uudelleen. Teoksessamme olemme kertoneet kasveihin liittyvästä perinnetiedosta jokaisen kasvin kohdalla erikseen kansanperinteessä-osiossa. Kasvien tunnistamisen ja ruokakäytön lisäksi voit siis oivaltaa unohduksissa olleita kansanperinteitä ja soveltaa niitä omiin tarpeisiisi. Yksi helppo tapa tutustua kansanperinteisiin on valmistaa villiyrteistä luonnonkosmetiikkaa.

maitohorsma parsa villiruoka kausiruoka

 

 

maitohorsma kansanperinne suomalainen kulttuuri perinteet

Suomalaisen ruokakulttuurin puolesta

Tie sydämeen käy vatsan kautta. Villikasvien käyttö on helpointa aloittaa maustamalla niillä suosikkiruokasi. Perinteisten reseptien ohessa suomalaiset maut taipuvat eksoottisten reseptien raaka-aineiksi yllättävän näppärästi. Mitä jos seuraavat sushirullasi pyöräyttäisit mökin kupeessa kasvavaan piharatamon lehteen ja täytteeksi valitsisit kalastamasi ahvenen?

Valitsemalla vastuullisia suomalaisia raaka-aineita lautasellesi, vaikutat osaltasi ympäristön hyvinvointiin. Lähiluonnosta omin lihasvoimin kerätty kasvipohjainen ruoka on hiilijalanjäljeltään lähes nolla. Reseptiosiosta löydät herkkuja arkeen, mutta myös yllättäviä makuelämyksiä juhlavampiin hetkiin.

 

Kirjamme on kestävä uutuus

Halusimme koota teoksen, joka kestää aikaa ja jonka arvo ei tipu heti seuraavana sesonkina. Pyrkimyksenämme on olla mukana luomassa kestävämpää kulutuskulttuuria, jossa tarjoamamme tuotteet ja palvelut perustuvat arvomaailmaamme.

Kirjaamme kerätty tieto pohjaa useisiin luotettaviin lähteisiin ja palvelee sinua hyvänä perusoppaana pitkään. Vaihtelevat reseptit ja kasvien esittelyt tarjoavat helposti lähestyttäviä ohjeita unohtamatta niitä, jotka ovat jo askeleen pidemmällä luontoharrastuksessaan. Reseptit kirjaan on vankalla ammattitaidollaan koonnut lähiruokakokki Nick Victorzon yrityksemme makuvisionääri Annika Hannuksen avustamana.

 

 

Nick Victorzon lähiruoka kokki villiruoka

Kenelle?

Villiyrtit on kiintoisa lahja sinulle, joka janoat tietoa lähiluonnosta, ympäristöstä, kansanperinteistä ja tavoista vaikuttaa omaan ja ympäröivän yhteiskunnan hyvinvointiin. Se on myös:

*Osuva valmistujaislahja omaa elämäänsä aloittelevalle nuorelle. Kirjan opastuksella nuori oppii keräämään keittiöönsä ravinteikkaita ja ilmaisia villiyrttejä opiskelijaruokiaan piristämään.

*Herkullinen äitienpäivälahja. Kirja kannustaa äitiä pysähtymään kiireisen arjen keskellä ja antamaan itselleen aikaa luonnossa rauhoittumiseen. Samalla hän oppii hyödyntämään puutarhansa rikkaruohot superruokina aamuisessa viherpirtelössään.

*Ilahduttava synttärilahja sankarille, joka kaipaa kokkailuharrastukseensa uusia makuja ja ulottuvuuksia. Kirja sopii lahjaksi myös luonnossa liikkumisesta ja ravinnosta innostuneelle kuntoilijalle.

*Avartava tuliainen mökkelijälle tai puutarhurillle. Pihamaa ei ole entisensä, kun näkee sen herkulliset villiyrtti- ja luonnonkosmetiikka-apajat!

*Kutkuttava häälahja morsiusparille. Villiyrttejä on käytetty kansanperinteessämme lemmenleikeissä ja -loitsuissa niiden romantiikkaa nostattavien vaikutuksiensa vuoksi.

Anna lähiluontomme johdattaa sinut yllätysten maailmaan!

 

 

 haudutettua rakkolevää

Osallistu villiyrttikurssille!

Teksti ja kuvat: Aino Huotari

Leave a comment!

Please note: comments must be approved before they are published.