Viisi helppoa tapaa käyttää kuivattuja villiyrttejä

Kuva: DIY-yrttivoidetta lasipurkissa

February 19, 2019

Uutta villiyrttikautta odotellessa kannattaa käydä kaapit läpi ja ottaa viimeisetkin viime vuoden yrtit käyttöön. Yrtit säilyvät toki useita vuosia säilytettynä tummassa ilmatiiviissä purkissa, mutta tyhjät yrttipurkit houkuttelevat kevään tulleen taas viettämään virkistävää aikaa luonnossa.

Yrttien kuivaaminen on mitä parhain tapa säilöä yrttejä. Kuivaamiseen ja kuivattujen yrttien säilöntään ei välttämättä tarvita mitään muita välineitä kuin purkkeja ja tarvittaessa paperipusseja. Kuivatut yrtit säilyvät sellaisenaan tummissa lasipurkeissa tai läpinäkyvissä lasipurkeissa paperipussiin käärittynä. Kuivaamisen voi hoitaa roikottamalla yrttejä tai kuivattamalla ne sanomalehden päällä. Tällä tavalla säilöttynä yrtit ovat todellista ilmasto- ja ympäristöystävällistä ruokaa, sillä niiden säilöntään ei kulu yhtään energiaa kuten pakastamiseen.

1. Kylpysuola

Pakkaspäivän päätteeksi on ihana lämmittää jalkoja yrttisellä kylvyllä. Yrttikylpyä varten tarvitset vain kourallisen karheata meri- tai vuorisuolaa sekä lempiyrttejä ja kuumaa vettä. Mesiangervo rauhoittaa levottomia jalkoja ja poistaa hien hajua, kehäkukka puhdistaa ja pehmentää ihoa, peltokorte vahvistaa kynsiä ja nokkonen parantaa verenkiertoa. Kylpysuola on myös mukava lahja yrttiystävälle.

Kuva: yrttikylpysuolaa lasipurkissa

2. Yrttivoide

Mehiläisvahasta, öljystä ja yrteistä syntyy vihreä voide hellimään talven puremaa ihoa. Hyvä perusvoide valmistetaan seuraavan ohjeen mukaan:

2rkl kuivattua yrttiä 

2dl kylmäpuristettua rypsiöljyä 

25g mehiläisvahaa 

Keitä öljyä ja kehäkukkaa vesihauteen päällä kulhossa miedolla lämmöllä 1–2 tuntia. Siivilöi rehut pois, ja sulata mehiläisvaha puhdistettuun öljyyn. Kaada seos puhtaaseen lasipurkkiin, joka on pesty ja kuivattu huolellisesti. Puolen tunnin päästä voide on jähmettynyt ja valmis käytettäväksi.

Kylpyhuoneeseen ei tarvitse kertyä purkkiarmeijaa, sillä DIY-kosmetiikkaa voi tehdä aina uudelleen samaan purkkiin.

Lisää yrttisiä kauneudenhoitovinkkejä voit lukea Villi ja kaunis e-kirjasta.

3. Yrttisuola

Kotikokkailuun saa uutta potkua, kun valmistaa yrttisuolansa itse. Suolaksi kannattaa valita laadukas puhdistamaton meri- tai vuoristosuola. Vanhan maustemyllyn voi täyttää karkealla suolalla ja yrttirouheilla tai hienon suolan joukkoon voi jauhaa eri yrttejä.

Villikalan ja uunijuuristen kanssa sopii siankärsämöllä maustettu suola, vuohenputkisuola sopii yleismausteeksi, ruohosipulinen suola maustaa munakkaat ja keitot. Parhaat yrttisuolat syntyvät kuitenkin sekoittamalla eri yrttejä.

Kuva: yrttisuolaa kaatuneena purkista

4. Yrttihaudukkeet

Yrttihaudukkeet tai tuttavallisemmin yrttiteet lämmittävät ja hoitavat. Anna yrttirouheen hautua noin 10 minuuttia ennen juomista. Jäähtyneen teen voi säilyttää pari päivää jääkaapissa ja juoda virkistysjuomana.

Siankärsämötee karkottaa alkavan flunssan, voikukkatee puhdistaa maksan ja kirkastaa ihoa, mesiangervotee hoitaa päänsärkyä, poimunlehtitee helpottaa kuukautiskipuja ja nokkostee puhdistaa ja virkistää kehoa.

5. Yrttimausteet

Monet villiyrtit sopivat maustamiseen sellaisenaan aivan kuten basilika, timjami ja oregano. Itseasiassa monet yleiset yrtit voidaan korvata kokonaan kotimaisilla luonnonkasveilla. Voikukka antaa ruokaan rukolamaista potkua, siankärsämö rosmariinimaista aromia ja nokkosensiemenet terästää smoothiet. Muistathan, että kuivattu yrtti on voimakkaampi kuin tuore, joten mausta varoen.

Leave a comment!

Please note: comments must be approved before they are published.