Valmistaudu tulevaan villiyrttikauteen

Kuva: Villiyrttikirjoja

February 18, 2019

Vaikka maa on vielä lumipeitteen alla, alkavat ajatukset pikkuhiljaa kääntymään kohti tulevaa villiyrttikautta. 

Nyt onkin hyvä hetki kaivaa yrttikirjat esille ja kerrata viime vuonna oppimaansa. Onni on, että nykyään yrttiaiheisia kirjoja löytyy useita ja jokaiselle löytyy varmasti se mieluisin opus. Osa kirjoista on suunnattu aloitteleville yrttioppilaille ja osassa kirjoista löytyy yksityiskohtaista tietoa myös harvemmin käytetyistä yrteistä.

Jos kirjahyllystä ei yrttikirjoja löydy, ei niitä kuitenkaan tarvitse hankkia itselleen, vaan voi suunnata myös kirjastoihin, joissa yrttikirjojen valikoima on usein ilahduttavan hyvä. Kannattaa myös penkoa Kierräyskeskusten ja kirppisten hyllyt, sillä niistä voi löytää todellisia aarteita edulliseen hintaan. Ystävien kanssa voi tehdä kirjavaihtareita ja näin saada uutta lukemista. 

Tässä muutama kirjaehdotus, joiden avulla voi valmistautua tulevaan yrttikauteen:

Aloittelijoille

Raija ja Jouko Kivimetsän kirjoittama Hulluna hortaan - Hyvinvointia ja herkkuja villivihanneksista on hyvä perusyrttikirja, jonka avulla voi tutustua yleisimpiin yrtteihin ja oppia, kuinka niistä voi tehdä helposti hyvää kotiruokaa. Kirja on myös kevyt, joten se on helppo ottaa mukaan maastoon keväällä.

Simo Moision Luonnonyrttiopas on myös opetuksessa käytettävä kirja, jossa esitellään tärkeimmät Suomessa hyödynnetyt luonnonyrtit ja kerrotaan niiden käsittelystä, säilönnästä, tuotteistamisesta ja myynnistä.

Helsinki Wildfoodsin kirja Villiyrtit - Hyvinvointia kotikulmilta on kaunis teos, jossa kerrotaan yrttiharrastuksesta elämäntapana, joka hoivaa kehoa, ravitsee mielenkiintosilla mauilla ja rauhoittaa mieltä luontoyhteyden avulla. Kirja opastaa tunnistamaan ja käyttämään yleisimpiä villivihanneksia ja villiyrttejä ja kertoo tien parhaimmille yrttiapajille. Kirja sisältää herkullisia villiruokareseptejä ja luonnollisen liikunnan ja mindfulnessin harjoituksia kansanperinteen ikivihreitä kauneusniksejä unohtamatta.

Aloittelijan, ja myös yrttejä pidempäänkin käyttäneen, kannattaa tutustua luonnonkasveihin myös villiyrttikurssilla. Tämän vuoden kursseihimme voit tutusta täällä.  

Kulinaristeille

Sami Tallbergin Villiyrttikeittokirja (kirjasta ilmestyy pian uusi painos) ja muut teokset saavat veden kielelle, sillä ne ovat täynnä herkullisia reseptejä. Villiyrttikeittokirjassa esitellään lisäksi sata villiyrttiä. Kirjan avulla saat ripauksen fine dining -ruokaa kotiisi.

Toinen hienostunut villiruokakirja on Jouni Toivasen Viettelevät villiyrtit, joka on täynnä kauniita kuvia ja hyviä reseptejä. 

Hifistelijöille

Kasvitieteilijä Sinikka Piipon kirjat vilisevät yrttien vaikuttavia aineita ja niistä voi lukea yrttien historiasta ja biologiasta. Kirjat ovat tuhteja tietopaketteja ja kirjojen lukemiseen on hyvä varata monta päivää tai jopa viikkoja aikaa. Piippo on kirjoittanut myös kasveihin liittyvästä mystiikasta kirjassa Kasvien maagiset voimat ja yrttien viettelevistä voimista kirjassa Rakkauden rohdot - eroottista elinvoimaa kasveista.Villiyrttien lisäksi Piipon kirjoissa käsitellään marjoja, puita, sammaleita ja eksoottisia maustekasveja.

Satu Hovin kirja Luonnonyrtit esittelee 100 luonnonkasvia ja niiden lääkinnällistä ja ravitsemuksellista käyttöä. Kirjassa on myös hyödyllisiä keruu- ja säilöntävinkkejä.

Kuva: voikukka auringossa

Muita löytöjä

Luontoharrastajan yrttikoriin kuuluu myös hyvä kasvio. Kasvioita on olemassa eri luontotyypeistä, valokuvilla ja piirretyillä kasveilla, kevyitä mukana kannettavia ja kattavia useiden satojen kasvien kasvioita. Luonnonkasvien hyötykäyttövinkkejä voi lukea luontokirjoista, kuten Ympäristön luonnonkasvit ja Kotimaan luonnonkasvit -kirjoista. Näitä vanhempia kirjoja ja kasvioita löytyy usein kierrätettynä.

Yrttimainintoja löytyy myös monista terveyskirjoista kuten A.Vogelin Luonto - Paras lääkitsijä -kirjasta.

Yrttitunnelmaan pääsee myös lukemalla ohjaajamme Julian Rakkaudesta ruokaan -blogia tai seuraamalla Annan FloraFaunaFinland -Instagram-tiliä, jossa pääsee tutustumaan kasvien lisäksi myös muihin luontomme ihmeellisyyksiin.

Leave a comment!

Please note: comments must be approved before they are published.