Ravinnerikas nokkonen

Ravinnerikas nokkonen

April 14, 2019

Miksi villivihanneksia kannattaa käyttää?

Yksi hyvä syy niiden käyttöön on, että ne ovat hyvin ravinnerikkaita, antavat kivasti energiaa ja ravinteita kehoon. Muistathan kuitenkin aina, että tunnistus kerätessä on tärkeää. Kun yrttejä sitten hyödynnät, ei niitä tarvitse käyttää isoja määriä kerralla, sillä ravinteikkaasta kasvista saat jo pienessä määrissä, ison hyödyn!

Villivihannesten käytössä on pitkät perinteet kansanperinteessä. Niiden käyttö on jäänyt vuosikymmeniksi vailla huomiota, eivätkä siis kuulu enää ihmisten joka päiväiseen ravintoon. Sota-aika teki luontomme ravinnerikkaista yrteistä pula-ajan ruokaa. Sodan traumat haluttiin jättää taakse ja näin jäi myös kansanperinteessä vaikuttavat yrtit.

Aikoinaan esi-isät elivät talven ajan rasvaisella ja suolaisella ruoalla. Kevään tullen oli maksan puhdistuksen aikaa, jolloin lähdettiin luontoon hakemaan kehoa puhdistavia yrttejä, talven raskaan ruoan jäljiltä. Nykyään monet hakevat takaisin juurilleen ja ovat heränneet kovan paineen ja nykypäivän vallitsevan kiireen takia, hermoja rauhoittavampaan ja luonnonläheisempään elämäntyyliin ja tapoihin, jossa voidaan paremmin. Ja hyvä niin, olemmehan kokonaisuus: keho, mieli, sielu, liikunta, uni, ravinto. 

Paperipusseissa juuri kerättyjä villivihanneksia, kuten nokkosta, mäkimeiramia, vuohenputkea, vuohenputken kukkia, siankärsämöä, voikukkaa.

Paperipusseissa tuoreita itse kerättyjä luonnonyrttejä, kuten; nokkosta, mäkimeiramia (oregano), vuohenputkea, vuohenputken kukkia, siankärsämöä, voikukkaa. 

Nokkonen:

Villivihanneksilla on puhdistava vaikutus kehossa ja yksi niistä villivihanneksista, joka ravitsee meitä päästä varpaisiin, on tämän postauksen valokeilaan nostettu; Nokkonen. Jos nokkonen ei sisältäisi ikäviä pistäviä poltinkarvoja, olisivat metsäneläimet saattaneet popsiat tämän ravinnerikkaan kasvin jo kokonaan sukupuuttoon - ken tietää, olisiko näin todella tapahtunut?

FT Sinikka Piippo on kasvitietelijä, professori Helsingin Yliopistolta, jolla on jo 70-luvulta lähtien osaamista villivihanneksista. Sinikka Piippo on yksi alan ehdottomia asiantuntijoita ja alan pioneereja. Hänen kirjastaan Villivihannekset - terveyttä pihoilta, niityiltä ja metsistä, laitan otteitä tähän blogitekstiin, mihin kaikkeen nokkonen voikaan auttaa - muista kuitenkin, että olemme jokainen yksilö ja se mikä auttaa toiselle, ei auta välttämättä juuri sinulle. 

“Nokkonen on todellinen terveyspommi. Siinä on monia:

 • antioksidantteja
 • vitamiineja
 • kivennäisaineita
 • steroleja ja
 • fenoleja.

Parhaimmillaan se on keväällä ennen kukintaa ja toisaalta syksyllä. Nokkosen fenolit ja vitamiinit parantavat immuniteettia. Nokkosella on erinomainen PAF-esto; se torjuu kipuja, tulehduksia ja histamiini vaikutuksia. Se ehkäisee aromataasientsyymin toimintaa eli vähentää estrogeenipitoisuutta ja saattaa näin ehkäistä rintasyöpää.

Kasvin käyttö lisää vastustuskykyä, ja talviset nokkoskuurit helpottavat kesäistä heinänuhaa ja allergioita, sillä sen pii ja asetyylikoliini ehkäisevät allergisia reaktioita." - Lähde: Sinikka Piippo - Villivihannekset

 

Tuoreita poimintakunnossa olevia nokkosen siemeniä, mitkä kuivatan ja purkitan. Käytän kuivattuina ruoan ja esimerkiksi smoothien päällä. Syksyn ja talven aikaa, nokkosen siemenet ovat kovasti käytössä

Tuoreita poimintakunnossa olevia nokkosen siemeniä, jotka kuivaan ja purkitan. Käytän kuivattuina ruoan ja esimerkiksi smoothien päällä. Syksyn ja talven aikana,  nokkosen siemenet ovat kovasti käytössä.

"Nokkosen runsas magnesium auttaa toipumaan keuhkoputkentulehduksesta ja lievittää reumaattisia kipuja, kihtiä ja iskiasta. Nokkonen edistää ruoansulatusrauhasten toimintaa, parantaa maksan ja suoliston toimintaa, irrottaa ja hajottaa virtsahappoa. Siitä on apua ruoansulatusvaivoihin, hapottomaan mahaan, maksa- ja sappivaivoihin, ripuliin ja muihin suolistovaivoihin, ummetukseen, maha- ja pohjukaissuolihaavaan ja peräpukamiin.

Nokkonen auttaa myös painonhallinnassa, sillä se poistaa nesteitä, säätelee verensokeria ja sen kuidut hidastavat hiilihydraattien ja rasvojen imeytymistä. Nokkonen on erinomainen apu yleiskunnon ylläpitoon ja sairauksien ennaltaehkäisyyn, alikuntoisuuteen, sekä henkiseen että fyysiseen voimattomuuteen, toistuviin flunssiin ja vilustimisiin. Nokkonen auttaa muistia pysymään hyvänä.

Vahva nokkostee hiuspohjaan hangattuna edistää päänahan verenkiertoa ja ehkäisee näin kaljuuntumista, hiuspohjan kuivumista, rasvoittumista, hilseen muodostusta ja tukan harmaantumista sekä parantaa tukankasvua. Tee kelpaa myös kasvojen ja ihon hoitoon." - Lähde: Sinikka Piippo - Villivihannekset

Paperipussissa tuoreita nuoria keruukelpoisia nokkosia

Nokkosen ravinteikkuus:

Pitkä teksti siitä miten paljon nokkonen saattaa terveyttä edistää. Emme tietenkään voi tietää, miten se kellekin tehoaa. Nokkonen voi kuitenkin auttaa kehoasi voimaan varmasti joltain osin paremmin. Monipuolinen ja puhdas ruokavalio on kuitenkin avain terveelliseen elämään, liikunnan, sekä hyvän unenlaadun lisäksi.

Omassa olossa olen huomannut muutoksia, kun olen ottanut villivihannekset  jokapäiväiseen ruokavalioon. Aloin myös automaattisesti haluamaan terveellisiä vaihtoehtoja, epäterveellisten herkkujen sijaan. 

Alla vielä listaus, mitä nokkonen sisältää ja miten sitä voi käyttää.

Nokkosta voi käyttää pinaatin tavoin ja sisältääkin:

 • Neljä kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa : Nokkonen 4,4mg/100g  & Pinaatti 1,4 mg/100g
 • Kaksi kertaa ravitsevampi kuin porkkana
 • Neljä kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa : Nokkonen 60-175mg/100g & Appelsiini 36,7mg/100g

Nämä toki ovat vain suuntaa-antavia ja vertailuissa löytyy eroavaisuuksia. Korostan silti nokkosen terveellisyyden perään. Osan tiedoista löysin Finelin sivuilta ja osan Sinikka Piipon kirjasta - Villivihannekset.

Nokkonen on erinomainen proteiinin ja ravintokuidun lähde. Se sopii erinomaisesti kasvissyöjille, sillä se sisältää paljon kalsiuma, sekä muita hyviä kivennäis - ja hivenaineita, kuten:

 • kaliumia
 • rautaa ja
 • magnesiumia

Nokkonen on myös erinomainen vitamiinien lähde, sillä se sisältää:

 • C-vitamiinia
 • A-vitamiinia
 • B-vitamiinia
 • E-vitamiinia ja
 • K-vitamiinia

Miten voit käyttää:

Nokkosta on erittäin helppo käyttää, melkeinpä missä vain. Voit hyödyntään sitä hakkeluksena munakkaassa, voit lisätä smoothieen, keittoon, käyttää pizzapohjassa, sämpylöissä, ruoassa makua tuomaan, kuivattaa ja pakastaa.

Jos et mieli heti luontoon nokkosta keräämään ja mietit, mistä voisit valmista nokkosta (tai muita villivihanneksia) ostaa tähän aikaan vuodesta, löytyy niitä monista ruokakaupoista. Löydät tuotteita myös luontaistuotekaupoista, esimerkiksi Ruohonjuuresta:

Helsinki Wildfoods , Arctic Warriors, Ritolan Willit,  Foodin, Puhdistamo mm. myyvät niitä. Villivihanneksia myyviä tuottajia/yrityksiä löytyy varmasti enemmänkin ja mahdollisesti esim. myös REKO- ruokapiirin kautta.

HUOM!

"Munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa sairastavien ei pidä käyttää nokkosteetä. Nokkostee voi aiheuttaa mahanärsytystä, ihon polttoa ja turvotusta. Joillekin henkilöille se tuottaa allergisia reaktioita ja siitepölyallergiaa (ei minulle ole tuottanut, vaikka olen siitepölyallergikko, mutta tämäkin on hyvin yksilöllistä).

Liiallinen käyttö saattaa sekoittaa sokeritaudin ja verenpaineen (alhainen/korkea) lääkityksen ja lisätä keskushermostoa rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta." Lähde: Sinikka Piippo - Villivihannekset

On aina hyvä muistaa, että liiallisella käytöllä saattaa olla vaikutuksia. Vaikka olen ajoittain terapeuttisiakin määriä käyttänyt, en ole kokenut kehossa mitään negatiivisia vaikutuksia - päinvastoin. Energian määrä kehossa on kivasti lisääntynyt luonnonyrttien ja monipuolisen ruokavalion myötä.

Toivottavasti sain sinut edes hiukan innostumaan tekstin myötä ravinnerikkaasta villivihanneksesta, nokkosesta - tai villivihanneksista ylipäätänsä. Toivon, että mahdollisimman moni tulisi tulevaisuudessa käyttämään luonnossa kasvavia villivihanneksia ja ottaisivat ne osaksi ruokavaliota. Et taatusti tule katumaan. 

Ja hei, jos mielit oppimaan uusia asioita villivihanneksista, tervetuloa kevään kursseille mukaan. Lisätietoja löydät linkin takaa:

https://helsinkiwildfoods.com/blogs/villiyrttikurssit?fbclid=IwAR0O_-1LzD39T7B68Yemky3-o6_meIZk9cccR8o-PhVecAq7Cu5A2fM5NCM

Lähteet:

Lähde: Sinikka Piippo - Villivihannekset - terveyttä pihoilta, niityiltä ja metsistä, Minerva 2016

 

Leave a comment!

Please note: comments must be approved before they are published.