Luonnonyrttien kerääminen – ihan kuin sienestystä tai marjastusta

Kuvassa villiyrtti litulaukan lehtiä paperikassissa.

February 28, 2019

”Mitä rehuja oikein syöt?” kuulin joskus sanottavan.
”Haluaisitko joskus tulla mukaan mun kurssille?”
”Joo voin tulla, mutta en näe itseäni keräämässä, se on jo liikaa.”

Niin...

Tämän blogitekstin avulla haluan saada sinut siellä ruudun toisessa päässä ymmärtämään ja näkemään, ettei villiyrttien keruussa tai oikeastaan luonnonyrttien keräämisessä ole mitään sen ihmeellisempää kuin sienestyksessä tai marjastuksessa. Tottakai on aina tiedettävä, mitä kerätä, mutta niinhän se on missä tahansa muussakin asiassa. Ethän voi kerätä sieniäkään, ellet tunnista sientä varmasti.

Kuvassa pussillinen juuri kerättyjä villiyrttejä: siankärsämön kukkia

Pussillinen juuri kerättyä siankärsämön kukkaa.

Keruutuotetarkastaja ja kurssiohjaajani luonnonyrttineuvojan kurssilla sanoi, etteivät luonnonyrtit ole millään tavalla villiintyneitä, eivätkä ne juokse villinä ulkona – ne ovat luonnonyrttejä. Joten ohjaajaa kunnioittaen käytän tällä kertaa sanaa luonnonyrtti villiyrtti sanan sijaan.

Olemme muutamaksi vuosikymmeneksi luonnonyrttien käytön lopettaneet, sillä ne olivat sota-aikaan pularuokaa. Nyt muutaman sukupolven jälkeen ovat luonnonyrtit alkaneet keplottelemaan takaisin paikkaansa meidän lautasillemme ja elämäämme. Ne haluavat tulla kuulluiksi.

Olen siis heidän äänensä.

Tuoreita juuri poimittuja villiyrttejä: voikukkia, jotka kuivaan tai käytän tuoreena esim. gluteenittoman leivän päällä tai salaateissa.

Tuoreita juuri poimittuja voikukkia, jotka kuivaan tai käytän tuoreena esimerkiksi gluteenittoman leivän päällä tai salaateissa.

 

Nokkosta soppaan, voikukkaa leivän päälle ja salaattiin

Luonnonyrttien keruu saattaa kuulostaa överiltä, hienolta ja hifiltä. Mutta kun ajattelet asiaa hiukan, ei se poikkea sienestyksestä tai marjastuksesta millään tavalla. Käyt keräämässä sitten mustikoita tai puolukoita, niin samalla tavalla käyt hakemassa nokkosta raaka-aineeksi vaikka soppaan tai lettuihin tai voikukkaa leivän päälle tai salaattiin. Siankärsämö, joka on monelle tuntematon, on todella hyvä maustekasvi, jota voi lisätä liharuokiin, keiton päälle tai salaattiin. Niin helppoa lopulta.

Kuvassa siankärsämön tuoreita kukkia, joita voi käyttää kuivattuna esimerkiksi teessä. Siankärsämö on oiva flunssalääke.

Siankärsämön tuoreita kukkia, joita voi käyttää kuivattuna esimerkiksi teessä. Siankärsämö on oiva flunssalääke.

Jos kerääminen ei ihan heti innosta, voit ostaa normaalista ruokakaupasta kuivattuja luonnonyrttejä. Ruohonjuuri myy niitä myös, vaikka kuinka paljon vaihtoehtoja, joista valita. Nykyään monet terveelliset tuotteet, joita ennen myytiin niin sanotussa ”hippikaupassa”, löytyy jo normaaleista ruokakaupoista.

Haastan kuitenkin jokaisen luontoon aikaa viettämään! Siellä olo kevenee ja tekee ihmeitä mielelle ja keholle. Vaikkei vielä olekaan luonnonyrttien sesonkiaika, niin luontoon kannattaa silti mennä, onhan tuolla mieletön talvi ja kaunista kuin postikortissa.

Kuvassa suomalainen luminen metsämaisema.

Kuvassa suomalainen luminen metsämaisema.

Jos olet epävarma, mitä ylipäätänsä luonnosta kannattaa kerätä, niin tervetuloa tänä keväänä ja kesänä tuleville kursseille mukaan. Käy kurkkaamssa tulevat kevään kurssit linkin takaa. Voit valita mieluisen kurssin, joka sopii aikatauluusi. Kursseja on tulossa myös pitkin kesää, joten jää kuulolle. Kun tulet mukaan, usko pois, tulet rakastumaan. 

Kesän 2019 villiyrttikurssit Ruohonjuuren asiakkaille lähtevät Ruohonjuuren myymälöiden edustalta klo 17:30 ja päättyvät maastossa noin klo 20:00.
Retkien kesto: 2,5h
Aika: 17:30–20:00
Retken hinta: 39 €/hlö (alle 10-vuotiaat lapset ilmaiseksi)

Villiyrtit-kirja kurssin yhteydessä ostettuna (ovh. 24,90€): 15€/kpl
Sisältää eväshetken maastossa ja e-kirjan, joka lähetetään kurssin jälkeen sähköpostiin.

Kursseilla opetamme kädestä pitäen noin 10–15 helpon syötävän luonnonyrtin, niiden terveysvaikutukset ja miten niitä voit kotikeittiössä käyttää.

Leave a comment!

Please note: comments must be approved before they are published.