Kevätseuranta: vuohenputki

Nuoria vuohenputkia auringossa

April 10, 2019

Kasvihuonesalaatin syrjäyttäjä on herännyt talviuniltaan. Vuohenputki puskee nyt vauhdilla ruskean heinikon läpi punaisine lehtiruotineen lumettomilla tienvarsilla. Vuohenputki ei tunnetusti ole puutarhureiden suosikki, mutta entä jos tänä keväänä kitkisit edes osan näistä rikkaruohoista salaattilautaselle, piirakkaan, pizzaan, pestoon tai suoraan suuhun? Puutarhatyö on tunnetusti fyysistä puuhaa, joten syömällä vuohenputkia pidät magnesium- ja c-vitamiinivarastot kunnossa, ja jaksat pidempään.

Nuori vuohenputki

Vuohenputken keräämisellä ei ole kiire, koska sillä on pitkä satokausi. Se puskee maasta jo näin aikaisin keväällä ja kasvaa pitkälle syksyyn. Kasvi tekee myös uutta versoa läpi kesän, mikä on onni vuohenputken ystäville, koska sen maku on parhaimmillaan nuorissa suppuisissa yksilöissä. Maku muistuttaa hieman selleriä ja porkkanannaattia.

Miksi korvata edes osa kaupan tuoresalaateista vuohenputkella ja muilla raikkailla villivihanneksilla? Salaatit ovat melkein poikkeuksetta kääritty muoviin ja ne kasvatetaan lämmitetyissä kasvihuoneissa, jotka ovat melkoisia energiasyöppöjä. Kotitaloudet tuottavat jätettä 300-400kg/asukas/vuosi, joten muoviin pakattujen salaattien korvaaminen luonnonkasveilla on ekoteko.

Ravinteita perussalaateissa on melko niukasti, joten ostamalla niitä ei saa rahoille kunnon vastinetta. Luonnosta poimitut yrtit sen sijaan ovat täysin ilmaisia kaikille eli tervellisesti syömisen ei siis tarvitse olla kallista.

Haluatko oppia lisää villiyrteistä? Osallistu kevään ja kesän kursseillemme, ja saat lisää makua ja ravinteita lautasellesi. Lue myös kuinka leskenlehteä voi hyödyntää.

Leave a comment!

Please note: comments must be approved before they are published.