Kevätseuranta: koiranputki

Nuori koiranputki

April 23, 2019

Nuoret koiranputken versot puskevat nyt maasta tienvarsilla, niityillä, metsänreunoilla, pelloilla ja puutarhoissa. Koiranputki on maukkaimmillaan juuri nyt, sillä maku vahvistuu ja kitkeröityy kasvun myötä.

Kasvi on yksi Suomen yleisimmistä putkikasveista, mutta sitä hyödynnetään melko vähän. Vaikka koiranputken versoja voi hyvin hyödyntää salaateissa, keitoissa ja piirakoissa, on ymmärrettävää, että monet jättävät sen keräämättä. Koiranputkella on nimittäin myrkyllisiä näköislajeja; myrkkykatko ja hukanputki. Kasvit tulee siis tunnistaa varmuudella, jotta koiranputkea voi huoletta käyttää. Näköislajien opettelu on hyödyllistä myös monen muun villiyrtin kohdalla.

Selkein tapa erottaa koiranputki sen myrkyllisistä näköislajeista, on oppia tunnistamaan sen ominainen porkkanamainen tuoksu. Tuoksu on melko samanlainen kuin vuohenputken tuoksu. Myrkkykatkolla sen sijaan on ikävä tuoksu, kuten nimikin enteilee. Kasvi haisee virtsamaiselle eritysesti aurikoisella paikalla. Hukanputkesta paljastuu sipulimainen tuoksu kasvisolukkoa murskaamalla. Tuoksujen lisäksi kannattaa tutkia kasvien lehtiruoteja, juuria ja kukkia, joista löytyy vihjeitä kasvin tunnistukseen.

 

Leave a comment!

Please note: comments must be approved before they are published.