Kevätseuranta: leskenlehti

Leskenlehti auringossa

April 03, 2019

Kauan odotettuja kevään merkkejä näkyy jo muuallakin kuin taimikasvattajien kodeissa. Iso joukko muuttolintuja on pyrhältänyt pelloille ja vesistöjen lähettyville, pikkulinnut visertävät kilpaa, pari pientä päiväperhosta on jo uskaltautunut ensilennolleen ja aurinko lämmittää jo ihan eri tavalla. Nokkosta ja vuohenputkea on jo näkynyt Etelä-Suomen rannikolla, mutta täällä meidän kotikulmilla Keski-Uudellamaalla leskenlehti on astunut parrasvaloihin.

Leskenlehti aloittaa kevään väriloiston kirkkaan keltaisella kukallaan. Maa on vielä harmaanruskea, mutta siellä täällä ensimmäiset keltaiset kukat puskevat maasta aurinkoisilla etelärinteillä. Leskenlehden lehdet ilmestyvät vasta kukinnan jälkeen.

Leskenlehti ei sovellu syötäväksi villivihanneksena, mutta sitä voi hyödyntää kotikosmetiikan teossa. Leskenlehden sanotaan rauhoittavan, puhdistavan ja pehmentävän, joten sitä voi käyttää ulkoisesti sellaisenaan esimerkiksi jalkakylvyissä kylpysuolan kaverina tai uuttaa siitä kasvovettä. Leskenlehtien kukista voi valmistaa myös ihoöljyä, sillä ne sisältävät karoteeneja ja luteiinia. Karoteenit hellivät kuivaa, akneen taipuvaista ja väsynyttä ihoa. Luteiini, kuten karoteenitkin, suojavat ihoa auringon haitallisilta säteiltä.

Leskenlehteä on aikoinaan käytetty myös sisäisesti rohtona yskänlääkkeenä ja keuhkoputkentulehduksen hoitoon, mutta myöhemmin tutkimuksissa ollaan saatu selville, että kasvi sisältää maksaa kuormittavia ja syöpää aiheuttavia pyrrolitsidiinialkaloideja. Yskänlääkkeeksi kannattaakin valita esimerkiksi myöhemmin kasvunsa aloittava ratamo.

Mitä kasveja sinä olet bongaillut? Tästä voi villiyrttikausi 2019 alkaa.

Pajunkissat auringossa

Paikat kevään kursseille varataan nyt, joten ilmoittauduthan ajoissa lähettämällä viestiä osoitteeseen workshops@helsinkiwildfoods.com. Samasta osoitteesta voi tiedustella myös yksityiskursseja. 

Leave a comment!

Please note: comments must be approved before they are published.